Digitala medier och 3D-animation och visualisering

Webb

Att optimera en WordPress sida – Förbättra SEO och Laddtider

Zakarias Mortensen
Bild genom glasögon som gör datorskärm med kod tydligare

Bild från Kevin Ku på Unsplash.com

Det kan bli problematiskt när man som lekman bygger en hemsida för att sedan inse att hemsidan är långsam och får dålig trafik. Just detta har jag upplevt både från hemsidor som skapats av privatpersoner, men också från hemsidor som är gjorda av företag som helt enkelt inte lagt ner tillräckligt med tid på sidan. Jag tänker därför sammanställa vad jag har lärt mig om hur man kan optimera sin hemsida.

Sökmotoroptimering med Textalk

Christer Gustafsson

Att sökmotoroptimera låter inte så spännande många gånger. Arbetet med att skapa sökfraser och analysera en målgrupps beteende i de digitala kanalerna kan ofta uppfattas som ett slöseri med resurser. Det leder ju ändå inte till någon direkt försäljning. Synpunkter som -”Visst det är roligt att hamna långt upp i sökresultaten, men vår kundgrupp är produktmedveten och därmed söksäker”. Är inte ovanligt att höra från företagsledare.

Men det ligger mycket mer bakom en väl utförd optimering av resursen. Ja just det, resursen. För det är det en hemsida är, det är en kommunikationskanal där du som enda aktör kan styra kunden till ett eventuellt köp.

Du ges möjligheten att fånga in kunden just i det ögonblicket hen är som mest mottaglig. Precis i det tillfället hen gör en sökning och uppmärksammar din produkt.

Öka din synlighet på nätet med SEO

Therese Appelgren

Öka din synlighet på nätet med SEO

Introduktion

Många har säkert hört skämtet om att det bästa stället att gömma ett lik på är andra sidan av en Google-sökning, för där tittar ingen. Med det sagt kan man konstatera att vikten av att faktiskt ligga på förstasidan av en Google-sökning är stor för alla som jobbar för sin synlighet på nätet, dvs. företag som erbjuder varor eller tjänster, bloggare, informationssidor, nättidningar etc.

Genom att lära sig om sökmotoroptimering – eller SEO som det förkortas efter engelskans Search Engine Optimization – kan man jobba sig upp till mer synlighet på nätet. SEO är ett riktigt kraftfullt verktyg och handlar kort sagt om hur man kan anpassa sin sidas innehåll för att sidan ska rankas högt på Google eller andra sökmotorer utan att man behöver betala för det. Mer synlighet generar mer trafik, som i sin tur ger fler kunder/läsare.

Alternativ till “scrolly-telling”

Jonas Millgård, DIM-15, ALM 400, 2018-01-09

Scrolly-telling

Tänk dig att du har fått i uppdrag att vara idéskaparen till ett företags eller en organisations webbdesign för en produkt eller tjänst. Uppdragsgivaren har förstått att de behöver bygga sin webbplatsnärvaro på användarupplevelse, för att maximera sina chanser till dialog och kommunikation med sin målgrupp. Vad de saknar är kunskapen för att bygga för användarupplevelse, där berättandet är stoftet som fångar användarens uppmärksamt. Eller det som Emma Stenström, forskare i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, kallar för berättelseekonomi. Alltså när företag eller organisationer skapar berättelser kring sig och sina produkter och laddar dem med ett estetiskt och kulturellt värde, i ett försök att skapa emotionella band till konsumenterna (UR Skola, 2015).

SVG på webben

svg-on-the-web

Bild 1: By W3C, CC BY 2.5, Bild 2: By Bogie Garry, CC BY 2.0

SVG på webben

En OER om hur och varför SVG används på webben

Jag minns när surf på mobiltelefonen var nytt i mitt liv och knappt en enda webbsida fyllde sitt syfte på liten skärm – det är tur att det går framåt! Responsiv webbdesign är ett måste numera med tanke på att datorn inte längre är det självklara valet när det kommer till att surfa på nätet. Responsiv webbdesign innebär att man jobbar med flexibla layouter och innehåll som anpassas efter olika skärmstorlekar (Bushell, 2012). Man klarar sig långt på att skriva skriva media queries och/eller javascript. En stor del av innehållet på moderna webbplatser utgörs av bilder och däribland logotyper, ikoner och illustrationer som jag kommer fokusera på. För att gå steget längre behöver man också se till att dessa är anpassade till den responsiva designen. Vi vill att bilder ska se bra ut och vara skarpa oavsett vem som använder webbsidan men vi vill hålla filstorleken nere p g a prestanda. (Giltsoff, n.d.). Det är här SVG kommer in i bilden. SVG ger interaktiv webbgrafik av hög kvalitet (Adobe, n.d.).

Versionshantering med git & github

Gustaf Gustafsson

Något jag ser som min praktikplats saknar är att arbeta med versionshantering. Använder man sig inte av versionshantering så får man jobba tillsammans i en delad mapp med samma filer , tillslut så kommer någon skriva över den andras filer (Git tower) . Fördelen med att jobba med ett versionshantering system är att man kan jobba på samma filer och sen ladda upp sina ändringar och då skapas en ny version så att man inte skriver över varandras  (Git tower). Några av dem andra fördelarna med att jobba med ett versionshanteringssytem är att man kan jobba flera samtidigt, man kan gå tillbaka och titta vad som gick snett och man har backup på det man har gjort (Git tower). Fördelerna med detta handlar mest om att jobba i ett team och det är inte så konstigt att min praktikplats inte har används sig av versionshantering ur den aspekten då han är själv, och när jag har varit med så har vi jobbat med varsitt projekt, men fördelarna finns ju även om man är själv då man kan gå tillbaka och titta i tidigare versioner.

Content – vikten av att producera rätt innehåll

content-is-king

INTRODUKTION

Julia Thielen

Att förflytta ett företag till de digitala medierna innebär ofta mer arbete än vad en kan tro. Det räcker inte att endast starta upp en Facebook-sida, ett Twitter-konto och en Linked In-sida och sedan kopiera sin traditionella marknadsföring och kommunikation in i den digitala miljön. I med de digitala medierna krävs ett idogt arbete med att skapa innehåll till de kanaler som en valt att befinna sig i, och framförallt relevant och gediget innehåll. Vilket är lika med content marketing.

Liten SEO guide

Gustaf Gustafsson

En liten SEO Guide för nybörjaren går igenom vad SEO är för något, och ger dig konkreta tips på hur du själv kan jobba med det.

Vi börjar ifrån början. SEO är en engelsk förkortning som står för Search Engine Optimization, på svenska sökordsoptimering, eller sökmotoroptimering. Det är precis som det låter man optimerar hemsidor så att sökmotorer tycker om dem och på det sättet så belönas man med ranking i dem.

Animation på webben

Innan 2010 dominerades webbanimationen av Adobes Flash, och en av dess riktiga styrkor var att det gav utvecklare och designers ett universellt verktyg och arbetsflöde för animation och rörelse på webben (Nabors, 2014). I Flash glansdagar var ”rörelse” en underdrift, och många webbsidor var i stort sett interaktiva filmer. Om vi tar sidan marvismint.com som exempel, så har den ett överflöd av animation och rörelse. Marvis hemsida är förmodligen ett väldigt påkostat projekt, men det enda animationerna tillför är på sin höjd en liten ”wow-effekt”. Det är snarare så att det blir svårare att ta till sig innehållet och att navigera blir en pina med alla långa väntetider medan animationerna laddas.

Utveckla en webbsidemall med Jade.

Nikola Pantic 
Jade_utveckla

Ibland kan det hända att man befinner sig i en situation där man behöver utveckla ett par olika webbsidor för sina ändamål, men där samtliga webbsidor skall ha samma grundstruktur, stil och tekniker, exempelvis samma grafiska profil och logotyper. Vad som då kan komma till nytta är en form av mall (template), som uppfyller webbsidans grundgrav, att utgå ifrån och som man därefter bygger på för att nå sitt slutligt önskvärda resultat. Att ha en mall att utgå ifrån sparar mycket med tid då det tunga grundarbetet redan står färdigt att användas samtidigt som valbara element kan förbli konsistenta mallen igenom. I detta fördjupningsarbete tänker jag gå igenom om hur man kan skapa en så kallad “webbsidemall”, en mall att bygga hemsidor på. Häng med och häpnas!

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén