Camilla Hjort

Idag är det flera olika redigeringsverktyg som används för film. Det finns program som Adobes Premiere, Apples final cut, Imovie, med mera, denna listan kan göras hur lång som helst. Idag blir det också allt mer viktigare att göra webb och webbinnehåll tillgängligt vilket film inte blir ett undantag till. Från och med 23 september år 2020 kommer det vara krav på att alla filmer som läggs ut ska vara textade, det är här filmredigeringsverktyget Dream Broker kommer in i bilden (DIGG, 2019). Dream broker(DB) som är ett cybersäkert verktyg för videokommunikation (Dream Broker, n,d). Sedan 2015 har DB fått högsta certifikatet för Software as a Service(SaaS) som är en form av molntjänst (ibid).

I denna fördjupningsrapport kommer jag att gå på två olika delar, hur verktyget hjälper till att göra tillgängligheten lätt med hjälp av textningsverktyget men också hur DB fungerar i praktiken. Med hjälp av relevanta källor och utbildningar som jag har fått delta i kommer jag att redovisa hur man behärskar detta verktyg på det mest effektiva sättet.

Tillgänglighet

Myndigheten för digital förvaltningen (DIGG) är en statlig myndig som jobbar tillsammans med den offentliga förvaltningen med digitaliseringen (DIGG, n.d). DIGG är också den statliga myndighet som kommer jobba med att hålla koll på att offentliga förvaltningar följer DOS-lagen (Ibid). DOS står för Digital Offentlig Service och detta är en lag som trädde in 1 januari 2019 (SFS 2018:1937. Digital offentlig service). Denna lag tillämpas för personer med olika typer av funktionsnedsättningar (DIGG, 2019). När kommer till textning på rörlig bild är blir detta ett krav då personer med hörselnedsättning eller personer som inte klarar av olika typer av ljud ska kunna inkluderas (ibid). Dessa personer ska också kolla på filmen med och förstå kontexten av filmen med hjälp av textning.

 

Dream Broker

Dream Broker(DB) är ett cybersäkert verktyg för videokommunikation (Dream Broker, n,d). Detta verktyg finns både som en webbplats och en applikation, genom applikationen kan man snabbt och enkelt ladda upp videos som man har i kamerarullen men man kan även direkt filma i applikationen. Genom applikationen och webben kan man publicera filmer direkt ut i sociala medier och appen håller då koll på hur många likes, kommentarer och visningar man får på filmerna.

Anledningen till att detta blir ett väldigt effektivt verktyg för Södertälje kommun att använda är för att man kan dela filmer mellan användare. När jag har redigerat en video kan jag sedan skicka den till en annan användare som kan fortsätta redigera eller publicera filmer från deras inlogg. Detta göra att en person kan lägga upp grunden för filmen för att sedan skicka vidare videon för att göra det sista på den.

När man är inne på webben får man också tillgång till ett stort musikbibliotek som man kan använda sig av. Man behöver inte skriva vad artisten heter vilket gör att filmen kan ses som mer professionell.

Även fast DOS lagen inte omfattar textning på rörlig bild än har Södertälje kommun gjort som regel att alla videos, speciellt på sociala medier vara textade. Detta gör dem för att när 23 september 2020 kommer ska detta redan vara en princip, genom det blir en lättare övergång. Genom redigeringen på webben kan man med ett enkelt klick få fram en textruta som automatiskt placeras längst underkanten av bilden. Rutan har en något transparent svart färg som man ser på undertexter när man kollar på film. Det som gör detta lite krångligt är att man manuellt måste skriva in texten själv, vilket i sig kan vara tidskrävande. Dock skulle jag aldrig använda DB för större projekt då själva filmprojektet lätt kan bli för tungt för programmet när det är över 10 klipp som används.

Min egna åsikt kring DB är att det är ett väldigt grundläggande verktyg. Jag skulle kunna se att detta är ett första steg för personer som vill börja redigera film. I programmet kan man inte använda övergångar mer än “tona ut/in till färg” man höjer och sänker volymen med en spak som går från 0-100. Om ljudet är för lågt kan man lägga på förstärkning men det kommer direkt upp en varning om att ljudet kan gå sönder om man använder det.


Steg för steg

Som jag har skrivit tidigare är DB ett verktyg som är extremt grundläggande och ett bra program för nybörjare.

När man förstår dessa verktyg som finns i denna arbetsbar kan man göra det mesta i DB. Den första som är “+ Media” trycker man på när man vill importera ett till videoklipp, musik, bild eller logga. Allt du har i ditt video/bildbibliotek kan du lägga in på tidslinjen genom att trycka på den och sedan välja ut det som du vill importera. När du ska importera en video kommer det upp “+A klipp” eller “+B klipp”. Detta visar på vilken tidslinje som klippet kommer hamna. Jag kommer senare förklara vad dessa två alternativ betyder.

Nästa två verktyg är de två pilarna, det är så enkelt som att man trycker på dem när man ångrar något man gjort i redigering. Skulle du till exempel ha råkat flytta på ett klipp så kan du trycka på en av pilarna för att ångra förflyttningen. DB har inga som helst kortkommandon, inte ens att trycka på mellanslag för att starta. Utan allt sker genom att klicka på play eller trycka på pilarna för att ångra.

Papperskorgen är för att slänga ett klipp eller musik eller vad du skulle vilja ta bort. Verktyget som är bredvid papperskorgen ska föreställa två papper och är till för att duplicera eller kopiera. Saxen är till för att klippa klippen eller musiken. Verktyget som ser ut som en fyrkant och ett snedstreck är beskärningsverktyg. T:et är enkelt nog textning. Pennan är ifall att man vill lägga till en ruta eller ram och liknande. Bilden är ett annat sätt att importera bilder in i videon. Sista är kugghjulet som är till för att till exempel anpassa upplösningen och färgteman.

  1. Det första man gör är att välja det första klippet man vill jobba med, dem finns på första sidan. Man klickar bara på videon man vill redigera och när man är inne i klippet kommer det komma upp en lila knapp där det står redigera och när man trycker på den är det bara att sätta igång.
  2. Andra steget är att börja klippa ihop en film genom att använda sig av “+Medie”. Det som menas med “+A klipp” och “+B klipp” var som jag skrev innan var klippet hamnar. Som man kan se på bilden så hamnar “+B klipp” över A-klippet, detta är för att A-klippet är huvudklippet. I A-klippet kan man inte göra mellanrum mellan klipp, man kan alltid klippa upp klippet och lägga in andra videos mellan klippen men A-linjen måste vara ett långt videoklipp. B-klippen kan man dock placera ut hur man vill.
  3. När man har importerat ett B-klipp kan man placera det vart man vill men det går inte att placera den efter att A-klippet har tagit slut. När B-klippet sätts ut på tidslinjen kommer bilden upp som en liten ruta i mitten av videobilden. Detta är för att det ska gå att visa två videos samtidigt om man skulle vilja det, det går även att flytta på den så att den inte är i mitten. Genom att dra i hörnen på den kan man göra att B-klippet blir fullskärm. Om du skulle vilja lägga in en bild i videon gör du på exakt på samma sätt. Man trycker på “+Media”, väljer rubriken bild och då kan man välja mellan “+A-klipp” och “+FX”, FX agerar precis som ett B-klipp men hamnar bara på en linjen över B-klipp.
  4. När man har klippt och pusslats ihop de klipp man vill använda kan det vara dags att importera ljud. Genom att trycka på “+Media” och sedan trycka på fliken “Ljud”. All musik som du har i ditt bibliotek måste du ha lagt till i förväg i musikbiblioteket som jag visade tidigare. Något som är mindre bra med DB är att man inte kan lyssna på låten innan man för in den i tidslinjen. Det är först när den är placerad som man kan höra vilken låt det är. Men när du vill att en låt ska läggas till trycker du bara på “+Ljud.
  5. För att korta ner eller göra längre när du väl har kortat ner både musik och videoklippen gör du på samma sätt. Du klickar på klippet eller ljudet som du vill ändra och du drar den bara för att göra den till den längden du vill att den ska vara. När du har fixat längden på din musik kan du välja volym, om förstärkning skulle behövas, om du vill tona in och tona ut. I DB kan man själv inte bestämma hur långt in eller ut toningen ska vara utan man får anpassa sig till det som är förutbestämt i DB.
  6. Nu börjar det bli dags att texta videon. Som jag skrivit tidigare trycker du på T:et där den rosa pinnen är i tidslinjen är där textrutan kommer hamna. All textning som sker i programmet sker manuellt. Anledningen till att programmet lättar i processen är just hur texten kommer upp automatiskt där textningen ska vara. Rutan som är bakom texten är till för att texten lättare ska ses, man kan ta bort rutan om man skulle vilja det. Texten är redan från början större i storleken vilket gör att det enda man måste fokusera på är att lyssna på vad som sägs i videon för att manuellt texta.
  7. När textningen och redigering är klar kan det se ut på följande sätt. DB är som sagt inte världens bästa redigeringsverktyg, det är ett grundläggande redigeringsverktyg. Vill man redigera något snabbt och få det att se hyfsat ut så är detta ett bra verktyg att använda. Man kan inte gör lika mycket som i Premiere, såsom att två ljudspår till exempel och effekter är helt uteslutet. Nu kan man göra på tre olika sätt för att gå vidare och avsluta hela processen. Första alternativet är mer om du ska fortsätta att jobba med redigeringen och då trycker man bara på “Spara ändringarna och stäng” Skulle du trycka på play när du inte är i redigeringsläget skulle du inte se någon skillnad, det är först du går in och redigerar igen som du kan se ändringarna. Andra alternativet är att trycka på “Producera video”, när du gör det kan du se ändringarna när du trycker på play i klippet, du måste alltså inte vara i redigeringsläget för att se den ihopklippta filmen. Sista sättet är när du är helt säker på att du är klar och inte ska ändra något mer, då kan du trycka på “Producera som ny video”. Det som händer då är att det blir en helt ny video. Skulle du gå in i redigeringsläget är det bara ett A-klipp. Jag brukar alltid bara välja “producera video” delar man den på sociala medier eller laddar ner filmen till datorn syns det inte utan det är bara smart att behålla klippningen i DB.

Sammanfattning

Dream Broker är absolut inte ett värdelöst redigeringsverktyg. Med väldigt enkla medel kan man få ett ganska bra resultat. Det går snabbt att lära sig hur verktyget fungerar och har man jobbat med andra redigeringsverktyg innan kommer man att förstå DB utan problem. Skulle jag rekommendera DB? Jag skulle rekommendera DB till personer som inte vill lägga ner mycket tid på att redigera eller de som är nybörjare och vill lära ig ett enkelt verktyg. Skulle jag behöva välja mellan Premiere eller DB så skulle jag välja Premiere då det inte är lika begränsat.

Nu när jag har förklarat hur Dream Broker kan ni gå och ta över världen, en film åt gången!

 

Referenser

DIGG. 2019. Texta inspelad rörlig media. https://webbriktlinjer.se/riktlinjer/117-texta-inspelad-rorlig-media/ [Elektronisk]. (Hämtad 2019-11-07)

DIGG. N.d. Vårt uppdrag. https://www.digg.se/om-oss/var-verksamhet/vart-uppdrag [Elektronsik]. (Hämtad 2019-11-07)

Dream broker. N.d. Mjukvara. https://dreambroker.com/se/mjukvara/ [Elektronisk]. (Hämtad 2019-11-07)

SFS 2018:1937. Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.