Jennie Söderberg

Behovet av att kommunicera unikt och egenskapat innehåll digital  ökar när reklamtröttheten breder ur sig. Med ett program som After Effects så kan du lära dig att göra effekter utifrån dina egna idéer och skapandebehov. I denna tutorial får du en snabb introduktion till hur du kan göra en fin textanimation, med den där handskrivna effekten!  

Vad är After Effects? Är du bekant med andra Adobe program, så som Photoshop eller Premier så kommer du definitivt ha lättare att förstå dig på After Effects. Kanske man man säga att After Effects är som photoshop fast för video? Det är i alla fall ett kraftfullt och stort program där du kan skapa rörlig grafik och effekter till dina videos. After Effects kan ibland uppfattas som lite krångligare än de andra Adobeprogrammen. Trots detta behöver inte tröskeln vara så hög för att skapa egna enklare animeringar (Moderskeppet, 2015).

Det är definitivt värt att lägga lite tid på att testa sig fram i After Effects behovet finns att skapa något mer eget. Det finns som också färdiga effekter att ladda ner och köpa på nätet som går att implementera i både After Effects och Premier. Men, med det sagt tycker jag ändå att det kan vara värt att försöka ge sig på lite enklare text animeringar själv.

Behovet av att kunna skapa egna effekter och animationer tror jag kommer öka i och med den utbredda reklamtröttheten och de facto att allt mer ser lika ut i kommunikationen som vi människor bombarderas med varje dag, så kan det vara ett extra vapen för oss kreatörer att använda när man vill försöka göra något annorlunda (H.Riberdal, 2019).

Här kan du se en video jag spelat in i ett försök att visa hur man gör en så kallad, handskriven effekt i sin text i en video.

Upplägget är sådant att jag först skriver instruktionerna innan jag visar hur jag gör det i programmet, så du kan när som helst pausa, gå tillbaka eller ta en print screen.

Övningsuppgift:

Öppna After Effects och gör din egen handskrivna text

  1. Skapa ett nytt projekt och en ny compostion
  2. Skriv ditt egna namn i skrivstils-font
  3. Lägg på effekten ”stroke” och använd pen-tool för att rita efter textens konturer
  4. Gör keyframes så du kan välja hur snabbt texten ska skrivas fram
  5. Använd easy-ese för en mjukare animering
  6. Pre-compose din composition så du lättare kan lägga in en annan video eller grafiska element i din filmsnutt.

Lycka till!

Inspiration till tutorialen fick jag genom önskemål på praktiken Innehållsbyrån Dagny samt har använt mig av en tutuorial online för att lättare hur man bäst kan göra en tutorial (FLIMLION VisualFX, 2017).

Referenser:

FLIMLION VisualFX, ” After Effects Tutorial: Text Animation in After Effects – Writing Text Effects – No Plugin“ 2017, [Video Online] Tillgänglig: https://www.youtube.com/watch?v=LSmDzScPsTY&t=310s
FLIMLION VisualFX

[2019-12-20]

H.Riberdal (2019) Reklamtrötthet ökar oroväckande snabbt [Elektronisk] SVD Näringsliv Tillgänglig: https://www.svd.se/reklamtrotthet-okar-orovackande-snabbt

[2019-12-10]

Moderskeppet Videoeffekter i After Effects, 2015, [Video Online] Tillgänglig:

https://moderskeppet.se/kurser/kurs/videoeffekter-i-after-effects/

[2020-01-02]