Julia Kylefalk

Inledning

Låt tankarna sväva iväg en stund och tänk dig detta: du har studerat i flera år och ska nu ta din examen, men vad ska hända härnäst? Kanske vill du börja jobba, kanske har du också tankar om att starta ett eget företag. Då behöver du ett antal grafiska produkter, t.ex. en logotyp. Du får upp en bild i huvudet, en vision för hur du vill att din logotyp ska se ut. Du sätter dig ner för att skissa lite, men sedan stöter du på ett problem – du har ingen aning om vilket program du kan använda dig av för att färdigställa denna logotyp. 

Denna OER har som syfte att ge dig kunskap inom verktyget Illustrator, samt hur du går tillväga för att skapa grafiska produkter med hjälp av detta verktyg.

Texten behandlar alltså programmet Illustrator; vad det är för något, vad som utmärker det och hur det skiljer sig från exempelvis Adobe Photoshop. Jag kommer att avsluta med en liten workshop, för att ge dig förståelse för hur man använder programmet. Därefter är det upp till dig om du vill fortsätta lära dig mer, förutsättningarna är dock att du har programmet nedladdat på din dator. Det kan kosta lite men är helt klart värt det. -More-

Vad är Illustrator?

Illustrator är ett illustrationsprogram som ingår i Adobe Creative Cloud och som till utseendet är rätt likt det välkända programmet Adobe Photoshop. Vad som utmärker Adobe Illustrator är att det är ett vektorgrafikprogram, vilket innebär att det som skapas i programmet kan ändras i storlek hur mycket som helst men samtidigt bibehålla sin kvalitet (adobe.com, 2018). Vad är då skillnaden mellan detta och Photoshop, kanske ni tänker.

Till skillnad från vektorgrafiken i Illustrator så har Photoshop något som kallas för pixelgrafik. Pixelgrafik kan vara exempelvis digitala bilder eller ikoner som är uppbyggda av fyrkantiga pixlar. När dessa bilder sedan förstoras gör även pixlarna det – och som ett resultat av detta försämras grafiken avsevärt (moderskeppet.se, 2018). Just därför är Illustrator det ultimata programmet för en designer – oavsett nybörjare eller proffs – när det kommer till skapandet av bl.a. logotyper, visitkort, ikoner och skyltar.

Lite mer information om just skillnaden mellan pixelgrafik och vektorgrafik, samt lite annat som hör Illustrator till kan du se i denna korta video från moderskeppet.se (2016).

 

Färger – välj med omsorg

 Innan vi går vidare till övningsuppgiften längre ner vill jag bara passa på att påpeka hur viktigt det är att ge en extra tanke på valet av färger, särskilt i skapande av logotyper. På sajten www.driva-eget.se skriver Kristina Boström (2017) om hur viktigt det är att välja färger med omsorg. Färgen påverkar nämligen hur kunder ser på företaget, samt viljan att köpa. Boström skriver dessutom att just färgen till logotypen kan förbättra tre faktorer hos kunderna: förståelse, inlärning och läsbarhet.

Vidare skriver Boström (2017) hur färg kan förmedla olika känslor hos kunderna; exempelvis färgen blå som ger känslan av trygghet och lugn, röd som ger känslan av energi och spänning, eller grön som förmedlar tillväxt och att varumärket är miljösmart.

Varför Illustrator?

Personligen kan jag inte få nog av det här programmet. Det är roligt att använda och ger dig bra användbara kunskaper. Det är dessutom lätt att lära sig. Jag har under den senaste tiden försökt att använda Illustrator ännu mer, för att på så sätt bli bättre på det. Jag har nämligen förstått att med kompetents inom Illustrator så kan man skapa mer kreativa produkter, vilket särskilt underlättar vid arbeten på exempelvis reklambyråer. Jag kan verkligen rekommendera programmet för den som i framtiden vill arbeta med allt som har med design och reklam att göra – kanske även för den framtida egenföretagaren?

Workshop – gör din egen logga!

När vi ändå är inne på det spåret tycker jag att vi kan ta en genomgång i hur du gör en logotyp i just Illustrator, och om du vill – med en övertoning som fyllning.

  • Börja med att öppna upp Illustrator. Därefter väljer du att skapa ett nytt dokument. Det fina med detta program är att du kan välja vilken storlek som helst på dokumentet utan att oroa dig över att skapa en för stor eller för liten logotyp. Som jag tidigare nämnt kan du enkelt i efterhand förstora eller förminska det du har skapat, och samtidigt bibehålla en bra kvalitet.
  • Då var det dags att börja designa. Här är det självklart upp till dig vilken typ av form, färg och text som du vill använda för att skapa din logotyp, men jag väljer i denna övningsuppgift att skapa en rund cirkel med hjälp av elipsverktyget i panelen till vänster om dokumentet. Senare kommer jag också att lägga till en tonad färg som fyllning i cirkeln, samt en text.Tips! Håll nere ”Shift” samtidigt som du drar elipsen över dokumentet, det ger dig en perfekt rund cirkel.

     

  • Markera nu cirkeln och växla sedan mellan fyllning och linje, det gör du genom att trycka på den lilla symbolen med pilar precis bredvid färgrutan längst ner i verktygspanelen. Därefter kan du klicka bort linjen genom att först markera rutan för linje och sedan klicka på den lilla undre rutan med ett rött diagonalt sträck.
  • Nu ska vi ge den där cirkeln en snygg övertoningsfyllning! För att göra detta trycker du, med cirkeln markerad, på symbolen ”övertoning” som finns i panelen till höger om dokumentet (se bild 1). Då kommer det upp en ruta med ett så kallat ”skjutreglage” (se bild 2). Tryck på detta reglage så att det dyker upp två små färgrutor. Genom att trycka på dessa rutor kan du bestämma vilken färg du vill ha som grund samt vilken färg som cirkeln ska tonas över till. Du kan också ändra vilken ”typ” av övertoning du vill ha, antingen linjär eller radiell. Lek runt lite med vinkel, opacitet och plats. Se lite vad som passar din smak!
  • Nu är det dags att lägga till texten till loggan, d.v.s. företagsnamnet. Jag förmodar att du sedan tidigare har använt Adobe Photoshop eller något liknande program och därför redan är införstådd i hur man ändrar typsnitt och storlek på texten. Vad du kan göra här näst är att ändra textens färg och position; flytta den exempelvis till cirkelns mittpunkt – och varför inte ändra färgen till vit?
  • Som en final touch kan du lägga en lätt skugga bakom texten. Med texten markerad letar du dig upp till fliken ”Effekter” längst upp i menyn. Vidare tar du dig till ”Stilisera” och väljer sedan ”Skugga”.
    And woalla!

 

Referenser

Adobe (2018). Vad är vektorgrafik och varför är det viktigt? [Elektroniskt] Tillgängligt: https://helpx.adobe.com/se/illustrator/faq.html (2018-11-08)

Boström, Kristina (2017). Att ta fram ett färgschema. [Elektroniskt] Tillgängligt: https://www.driva-eget.se/allmant/ny-logga-tank-pa-det-har-innan-du-valjer-farg (2018-11-08)

Moderskeppet (2018). Adobe Illustrator är illustratörens verktyg [Elektroniskt] Tillgängligt: https://moderskeppet.se/kunskap/illustrator/om/ (2018-11-08)