Internetdemokrati:

Hur regeringar blir digitala

Källa EU-TV

Facebook stänger av ansiktsigenkännning

Efter kritik från dataskyddsmyndigheterna i EU har Facebook bestämt sig för att stänga av sin kontroversiella funktion för ansiktsigenkänning i EU.
Funktionen använder sig av information från redan taggade foton och föreslår sedan taggar på ansikten den känner igen i nya bilder som laddas upp till Facebook. Den irländska motsvarigheten till Datainspektionen granskade i slutet av förra året Facebook och uppmanade då bland annat att funktionen för ansiktsigenkänning skulle stängas av. I september i år meddelade den irländska myndigheten att Facebook åtgärdat det mesta av kritiken från förra
årets granskning. Fortfarande kvarstår viss kritik som att Facebook måste ta fram en funktion för att fullständigt och oåterkalleligt radera ett användarkonto inom 40 dagar från att användaren begärt det.

Källa: Datainspektionen

Försäkringsbolag vill övervaka hur du kör

Folksam vill införa en bilförsäkring där storleken på premien bestäms av hur bra den försäkrade bilen körs. För att det ska vara möjligt måste speciell utrustning installeras i bilen som registrerar hur bilen körs och rapporterar detta till försäkringsbolaget. Är detta framtiden? Och hur övervakade känner sig bilisterna?

Källa: Datainspektionen

 

The End of Privacy, Keynote at CeBIT’17

Michal Kosinsky

 

Feber/ Integritet

http://feber.se/pryl/tag/integritet