6997267193_504a281452_b

Hej jag är känd

Abstract 

Att vara en offentlig person är inte alltid så glamoröst och speciellt som man tror. Man kan utsättas för hat, förföljelse och rykten som inte stämmer.  Man kan bli blottad för världen på ett sätt som man inte själv kan få vara med att påverka beroende på vad situation. Att ha familj som offentlig person kan innebära att de i sin tur hammar på de sociala medierna p.g.a. att ens mamma, pappa har ett sådant yrket. Att vara offentlig person kan betyda att man är hjälplös i många tillfällen. Man allting har en positiv sida. Som en offentligen person kan man vara med och göra skillnad. I många fall kan den vara med och påverka fler än vad man kan tro. Man kan vara en stor förebild för många så länge personen står för vad den tycker och tror på.

 Inledning

”Vad innebär det att vara en  offentlig person  i de  social medierna?”

Skådespelare som politiker, bloggare som kung. Ja detta är lite olika exempel på vad offentliga personer är. Detta är precis det jag ska ta upp i denna essä. Hur är det idag att vara en offentlig person i sociala medierna? Kan det vara så att man som offentlig person har ett visst ansvar för vad hen säger eller lägger ut i olika sammanhang, för att inte skapa upprörda miner ibland folk? Kan det också vara så att man inte är medveten vad som publiceras ut kring en själv då man ständigt är bevakad av journalister,paparazzis, fans, ”haters”.

Alla dessa kan antingen göra en kändis mer känd eller mer och mer hatad av flera. Kan det var så att man i stort sätt är maktlös som offentligt person? Ja detta ska jag ta redan på. Att vara kändis/offentlig person är kanske inte så glamoröst i alla lägen.

Vill vara synlig

Att vara privat i dagens sociala media värld kan vara väldigt tufft när det kommer till att vara en offentlig person. Att vara offentlig betyder att man har ett yrke eller fritidssyssla  som innebär att man syns och hörs utav allmänheten. Musiker, skådespelare, politiker, bloggare.

Att börja blogga var väldigt stort för några år sedan men efter ett antal år sedan så sjunk antal bloggare . Men nu de senaste året så har användandet  börjat öka igen.  Många ser det som att stiga ut från sitt egna skal och ser möjligheten att synas mer. Att vara i ”kändisskap”  lockar många framförallt den yngre generationen. som man idag börjar se mer och mer på de sociala medierna(Zeynep Tufekci, 2008). Att äga en blogg kan betyda väldigt mycket för de som strävar efter just mer uppmärksamhet. Man vill dela med sig av sin dag, man vill ge tips till andra och vara en person som man kan se upp till och efterlikna. Man vill berätta om sin familj. Man vill helt enkelt göra sig tillgänglig för andra.

Idag är det väldigt enkelt att skapa sig en blogg då det finns väldigt många enkla verktyg. Detta gör att den yngre generationen börjar använda sig av just detta redskap. En blogg fungerar som en en dagbok på nätet som alla kan läsa. I en dagbok kan man skriva allt från tankar idéer funderingar eller allmänna ting. Behovet att vara privat blir inte lika viktigt när man är ute efter att bli just offentlig säger (Therese Ekstrand, 2006)

Detta kan ju leda till konsekvenser då helt främmande människor kan läsa just detta. Personen som äger bloggen kan vara en person som har starka åsikter. En känd bloggare uttryckte sig för ett par år sedan att i stora drag så håller Sverige på att bli ersatt av invandring och moskéer.(Citty Olson, 2012, http://www.nyheter24.se) Som stor bloggare blev hen enormt uppmärksammad på alla olika social medier som Facebook, Twitter, internet tidningar mm. Detta ledde till tusentals hot som antydde att det inte var okej att skriva om. Som offentlig person så är det svårt att yttra sina åsikter på ett sätt som inte kommer uppröra andra. Man får var väldigt stark som en person för att kunna stå emot jobbiga kommentarer.

Inte så glamoröst som man tror

Andra offentlige personer som kan utsättas på de sociala medierna är framförallt skådespelare och artister i USA. Att dessa personer blir så uthängda på sociala medier är p g a. deras igenkänningsfaktor. Då deras filmer, musik sprids jorden runt så har de ett så mycket större antal som vet vilka det är. Då den industrin är så stor USA så blir de stora världen runt.

För de personer som har de yrkena så är strävan efter att vara privat väldigt mycket större än för många andra. Idag kan man ta reda på fakta och information om t ex en skådespelare. Man kan ta reda på uppväxt, familj, längd. Det finns olika ”fanpages” på t ex Facebook  som vet exakt vad de befinner sig tack vara många medlemmar i de olika grupperna som samarbetar. En sådan person har det väldigt svårt att ha ett privatliv. Det är inte bara personen som kan bli drabbad av att hängas ut, eller bli blottad. Utan även familj, släkt och vänner som inte har med personens karriär att göra.

Offentliga personers integritet är inte stor kring de sociala medierna. Då det finns paparatzzi som livnär sig på dem typer av kändisar (Michel Jenkin, Gregory Dudek, 2000). De kan får tag på bilder på kändisarnas familj, kändisarna i badkläder alla möjliga sortens tillfällen som de inte vill dela med sig till andra. Dessa foton kan de bland annat lägga ut på Facebook och fotona sprids som en löpeld på de sociala medierna. På en sekund kan 100 personer sparat ner bilderna. Att de ska kunna hålla kolla på vilka kort som tagits på dem är omöjligt. De kan inte vara med och bestämma vilka bilder som läggs ut eller ej eller ge deras tillåtelse. För att vara paparatzzi innebär de att ta smygfoton på kända personer.(Michel Jenkin, Gregory Dudek, 2000) Genom att sedan sprida vidare eller sälja bilden.

Det finns personer som skyddar/har skyddat sin familjs integriteten p.g.a. deras egna känndisskap. Michael Jackson var en av de personerna som ville skydda sina barn när de var yngre. När hans barna var i hans sällskap ute bland folk så var de tvungna att bära masker och andra ting som dolde deras ansikten för att inte folk skulle ta kort på dem eller

De hade då möjlighet till en normal barndom och kunde vistas ute som ”normalt folk om de inte var i deras pappas närvaro. ingen kände då igen dem var de inga som kände igen dem och kunde koppla ihop dem med deras pappa. (”Paris Jackson talks about wearing a mask as a child to Oprah Winfrey”,2012)

En känd bloggare gör idag på samma sätt. Hon har nyligen fått en son. Hon äger en bogg där hon dagligen lägger upp bilder från hennes vardag. Men när hon fotar sin son så tar hon kortet från en sådan vinkel så att ansiktet inte syns. detta p.g.a. av att hon vill att hennes son ska ha rätten till att själv välja om han vill synas för allmänheten.(Blondinbella,2013)

Rykten sprids snabbt via sociala medier Att vara i relation med någon under ett kändisskap kan leda till att man måste var starkt som ett par i många lägen. Då sociala medier kan skapa rykten om otrohet, graviditeter mm så kan detta i många fall skada en sådan relation.

Fler och fler kändisar har börjat använda sig av youtube i lägen som dessa. där de berättar officiellt om en relation med någon eller ett uppbrott med någon bara för att undvika rykten och småprat som kan orsak problem om de kända har barn och familj så kan de dras in i det hela. Tiger woods var en som gjorde på ett liknande sätt. det spreds massa rykten i tidningar, bloggar och övriga sociala medier att han vart otrogen mot sin fru. Det dök upp fler vittnen som berättade att han varit med dem. Denna information spreds snabbt och den stämde.(”Tiger Woods Public Apology Statement & Press Conference,”2010) och för att inte folk skulle sprida det ännu längre och hitta på mer information så talade han ut ett meddelande i en presskonferens om situationen han befann sig i.

Det har sina fördelar

Att vara en kändis har många fördelar. då man kan vara med att påverka. Det kan vara allt från personlig hälsa till världsproblem. En känd skådespelare vid namn Jennifer Lawrence. Har vid flertal gånger uttryckt sig om hysterin kring vikt. Och om stressen att vara smal. (Jenny Trout, 2014, ”Jennifer Lawrence Body-Shames You More Than You Might Realize ”) hennes citat har spridit sig runt om på flera sociala medier och bidragit till att fler med ät störningar har fått sig en tankeställare.

“I’m never going to starve myself for a part. I don’t want little girls to be like, ‘Oh, I want to look like Katniss, so I’m going to skip dinner!’ I was trying to get my body to look fit and strong, not thin and underfed.”

“I’d rather look chubby on screen and like a person in real life.

-Jennifer Lawrence

Många av de kändisar som finns har även skapat organisationer för svält, cancer mm. Det fanns en skådespelare vid namn Paul Walker som startade upp en organisation för de som drabbas av naturkatastrofer. Där han hjälpte till med att få in bidrag åt de utsatta. Han var på de olika ställena personligen och hjälpte till.

Diskussion

Att sätta sig in hur det är att vara en offentlig person är väldigt svårt. Det är svårt att sätta sig in hur personen känner då man själv inte vart i den situationen. När jag tänker på kändisar så är det charmen i det hela. Jag fastnar lätt i de positiva sidorna och glömmer av de negativa vilket tyvärr är väldigt många. Man är ständigt bevakad av paparazzis som bara väntar på ett fotografi som kan läggas upp. Fotografier som kommer stanna på nätet och bli bedömda av miljontals människor runt om i världen. Då många foton tas så har de ingen chans i världen att hålla koll på vilka slags foton som läggs upp och vad som skrivs om dem.

Man är i många lägen helt maktlös då man inte har någon kontroll på vad som sker. Om liknande händelser hade hänt en privat personson, hade det då varit okej eller hade det ansetts mer som ett brott av stalking och trakasserier på nätet? Det är en tankeställare som har slagit mig.

Bara för man är offentlig person ska man behöva handskas mer än vad en privat person gör? Sedan kan man diskutera valet av yrke. Att den offentlige personen har ett sådant yrke som den har. Personen visste antagligen hen skulle bli uppmärksammad av papparazzi, haters, fans mm på bland annat sociala medier under sin karriär. Man kan tycka att de får ”skylla sig själva” att de valt ett sådant yrke. Med då kan man ställa sig frågan. Är det verkligen något som man själv skulle vilja bli utsatt för. inte jag!

Att veta att det finns tusentals bider på en själv sin familj och sina väna finns ute på nätet. Lättklädda bilder på en själv i bikini.

”Everything you post on social media impacts your persona brand. how do you want to be known.”

-Lisa Horn

Detta är ett citat som inte stämmer på offentliga personer. För de har ingen chans at marknadsföra och visa vilka de egentligen är. De är människorna runt omkring som bestämmer vilka de är.

Därför förstår jag att Michel Jackson som satte masker på sina barn som små. Jag förstår att han ville att de skulle få en vanlig barndom för att inte bli igenkända på gatorna p.g.a. av hans popularitet. Det var ju inte förres efter hans död som barnens ansikten låg utspridda över hela nätet.

Att det blev så uppmärksammade när de inte bar masker längre var ju för att de hade haft maskerna på såpass länge att de triggade igång de som villa ta kort på dem . Apropå att trigga igång folk så kan det vara bloggare med starka åsikter. Som jag nämnde i början av essän så var det en bloggare som skrivit ett inlägg som kan uppfattas som rasistiskt. En blogg är en elektronisk dagbok som anda kan läsa. Och eftersom andra kan läsa den så kan det vara farligt att skriva åsikter speciellt när man är en relativt stor bloggare vars blogg läses av tusentals personer varje dag.

Jag tycker det är helt okej att ha sina åsikter. Men skriver man de så öppet så tycker jag personligen att man får räkna med en he del kommentarer. För vill man inte att folk ska läsa det ,då skriver man inte det. Tyvärr vill fler och fler bloggare just skapa diskussion och debatt som tyvärr kan resultera i hot och trakasserier  mot bloggare.

 Slutsats

Att vara offentlig person har både sina positiva och negativa sidor. Man har en stor tyngd över sina axlar i många lägen. Det kan skada familj och vänner. Det kan tära på förhållande och sluta i ett massiv twitter diskussion. Det kan spridas rykten som inte stämmer som tillslut blir till sanning p.g.a. av antalet människor som pratar om det.  Men som offentlig person kan man vara med att göra skillnad både för en individ och världsproblem. Man kan få människor runt om i världen att bli delaktiga i projekt som kan hjälpa andra som har det värre. Offentliga människor kan få de som ännu inte vaknat att faktiskt vara med att bidra.

Det är viktigt att komma ihåg att offentligen personer är inte mer annorlunda än en själv. Det ända som skiljer är yrket. Ett yrka personen har arbetat hårt med för att få. För att kunna försörja en själv och familj. Att det inte är något vanlig jobb de är ganska självklart. Med det betyder inte att de ska utsättas för mer än andra.

Källor

Citty Olson, ”Här är Paows nya rasistiska utspel”,2012, [Elektroniskt]http://www.nyheter24.se

HollyscoopTV, 2010”Tiger Woods Public Apology Statement & Press Conference,” [Elektroniskt] https://www.youtube.com/watch?v=_6-kM4TpmC8)

Jenny Trout, 2014, ”Jennifer Lawrence Body-Shames You More Than You Might Realize ” [Elektroniskt]http://www.huffingtonpost.com/jenny-trout/jennifer-lawrence-body-shaming_b_4521379.html

Michel Jenkin, Gregory Dudek, ”The paparazzi Problem”, 2000,[Elektroniskt]http://www.asc.upenn.edu/usr/ogandy/c734%20resources/celebrities%20rights%20-%20nordhaus.pdf

Therese Ekstrand, ”Bloggen – ett redskap för byggande av identitet och sociala nätverk: En kvalitativ studie av bibliotekariers bloggande”, 2006’ [Elektroniskt] http://bada.hb.se/bitstream/2320/1764/3/06-138.pdf

The Showbiz 411, 2012”Paris Jackson talks about wearing a mask as a child to Oprah Winfrey”,[Elektroniskt] https://www.youtube.com/watch?v=tlvw-jkV6v8)

Zeynep Tufekci, ”Can You See Me Now? Audience and Disclosure Regulation in Online Social Network Sites”, 2008 [Elektroniskt] http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.304.6929&rep=rep1&type=pdf