Bild av Pontus Johansson

ABSTRAKT

I idagens samhälle är vi knappast omedvetande av nättrollen. De dyker upp på forum, sociala medier och till och med i kommentarsfält till kvällstidningarnas hemsidor.

Det kommer inte som en stor överraskning när det är nättrollen som ställer till med mest problem på sociala medier. Mycket utav det som man kallar för nätmobbning är pågrund utav nättrollen som har svårt för att avgöra vad som är kränkande bara för att dom vill ha “lite kul”. Det dom kanske inte ser om särskilt skadligt kan påverka en annan person på ett sådant negativt sätt att det uppstår vissa mentala påföljder.

I denna vetenskapliga artikel, kommer vi att titta närmare på hur nättrollen så gärna skyddar sin egen integritet men mer än gärna kränker andras.

INTRODUKTION

Nättrollen började först dyka upp på minnessidor för personer som dött och sedan dess har det spridit sig över hela internet. Vissa nättroll är inte så hemska och är bara ute efter att ha kul – medan andra nättroll tar det ett steg längre. Det är inte många som hör termen “nättroll” och tänker på något positivt.

“Much like the Joker, trolls operate as agents of chaos on the Internet, exploiting ‘‘hot-button issues’’ to make users appear overly emotional or foolish in some manner. If an unfortunate person falls into their trap, trolling intensifies for further, merciless amusement. This is why novice Internet users are routinely admonished, ‘‘Do not feed the trolls!’’.” – (Buckels, 2014)

Det är oftast de större profilerna på sociala medier som får nättrollens uppmärksamhet, vad detta beror på finns det många blandade uppfattningar om. Många spekulerar om att det kan vara så att nättrollen är avundsjuka och har ett behov av att trycka ner dom som har nått något som liknar framgång på internet. Något som är säkert är att nättrollen för det mesta, aldrig träffar sina offer. De är noga med att skydda sin egen integritet till en sådan grad att de skapar nya konton bara för att kunna trakassera någon online.

På Instagram har man möjligheten att ha en “Privat” profil, där man måste godkänna att en eventuell följare får se dom bilder och information som man lägger upp. Annars ser man ingen information om den personen alls om den inte godkänner. Det är oftast såhär nättrollens profiler på instagram ser ut bara för att de ska kunna hålla sig själva så anonyma som möjligt. Ingenting får ju länkas tillbaka till dom, för då måste de stå för det de faktiskt har gjort och den skada de har ställt till med.

Det finns tillfällen då nättroll faktiskt har manat på självmordsinlägg där de ger tips på vad som är det bästa sättet att döda sig själv är på och att dom vill se bilder (Murano, 2014). Att nättrollen finner humor i att mana någon till att ta livet av sig har jag svårt att förstå.

“In the USA, Ybarra and Mitchell (2004) surveyed internet use in 1,501 youths aged 10–17 years who were all regular internet users. Over the last year, 12% reported being aggressive
to someone online, 4% were targets of aggression, and 3% were both aggressors and targets.” (Slonje, 2008, s. 148)

I en undersökning som gjordes med 1,501 personer, var hela 12% aggressiva på nätet – och det är en rätt stor summa om man tänker efter. Hur kommer det sig då att nättrollen är så noga med att skydda sin egen integritet – men så gärna kränker andras?

TEORI

NÄTTROLLENS BETEENDE PÅ NÄTET
Hur fungerar då dessa nättroll? Hur är det dom tänker när de sätter sig bakom en skyddande dator och skriver meddelanden på forum som bara dom själva tycker är roliga eller intressanta? Psychology Today nämner att nättrollen är både narcissister, psykopater och sadister (Golbeck, 2014). De känner ingen skuld för det de gör på nätet och bara för att de inte ser resultatet av sina hatiska meddelanden tror de att det inte påverkar dom på samma sätt. Detta finns det såklart blandade åsikter om och alla nättroll har såklart inte psykiska problem.

Det finns även flera studier som påstår att de internet troll som sitter och skriver negativa kommentarer om andra personer på nätet – inte har hög självsäkerhet (Taylor, 2012). Genom att trycka ner personer som de aldrig har träffat, och förmodligen aldrig kommer att göra heller, känner de sig bättre till mods. Det näthat som man ser mest på bland annat Instagram, YouTube och olika bloggar, är hur kvinnor sitter och trycker ner andra kvinnor beroende på hur dom ser ut eller hur dom klär sig. Detta stärker spekulationerna om att nättrollen trycker ner andra för att själva känna sig bättre till mods (Taylor, 2012).

Nättrollen postar oftast stötande inägg eller meddelanden för att få en respons. Det de skriver vill dom att folk ska reagera och svara på. Det underlättar för dom att skriva stötande inlägg när de inte ser personen som de skriver till.

“Similarly, gamers who express non-social motivations for online gaming (e.g., competition, personal achievement) demonstrate lower levels of agreeableness and conscientiousness than others” (Buckels, m.fl, 2014)

Något som har uppmärksammats det senaste, är hur ofta spelare blir aggressiva i ett online spels chatt, oftast på spel och streaming sidan Twitch.tv. Spelare använder sig utav användarnamn när de spelar och det är ofta de hoppar på andra spelare – dock brukar det finnas moderatorer som håller koll på sådant och tar bort de spelare från chatten som ställer till problem. Dessa spelare är de som vill att det ska gå till på ett visst sätt, ha kontrol över situationen och tänka ut hur de ska göra medan andra är mer impulsiva. Samma beteende dyker även upp på live streams där en spelare sitter och pratar och spelar live och där personer kan gå in och titta. Dock finns det även moderatorer där som håller koll på chatten för att det inte ska gå överstyr (Twitch, 2015).

Många utav dessa moderatorer har även iställningar så att så fort någon postar, eller skriver något som innehåller stötande ord eller svordomar, så stängs dom av eller så tas kommentaren bort – vilket också är ett sätt att motverka nättrollen.

De som nättrollen mest går på är de större profilerna, men också de kvinnliga spelare som finns (McDermott, 2012). Det dyker upp mer och mer kvinnor som spelar, men det är också dom som blir offer för kommentarer från nättrollen. Där det märks mest är på spel och streamings sidor där personer har möjlighet att kolla när någon spelar online och skapa konversationer i chatten. Om man Googlar runt, så finns det flera forum där problemet diskuteras, att nättrollen hoppar på de kvinnliga spelarna oftare än de manliga.

DERAS INTEGRITET ÄR VIKTIG – MEN DIN DÅ?
Hur ser då nättrollen på personlig integritet? Det de först och främst är noga med, är att skydda sig själva. Oftast skapas konton som är svåra att länka tillbaka till dom själva – oftast används en e-mail som bara används till det syftet, namnen finns oftast inte med på personen bakom skärmen och profilen innehåller så lite information som möjligt. Att skydda sin egen integritet för att inte bli kopplade till “troll” kontot ligger högt upp på listan.

Att attackera dig och det ämne du skriver om är något som ligger nättrollen varmt om hjärtat och desto mer information dom har om dig, desto mer har dom att säga. Din integritet är viktig, och genom att själv tänka på vad det är du skriver har du möjlighet att skydda dig själv från både näthat och nättroll. Genom att tänka på vad som är lämpligt att posta om dig själv på internet har nättrollen minde information att attackera dig med. Det är inte ovanligt att nättrollen sitter och kollar igenom allt det du postat för att ha mer bränsle att bränna dig med.

Genom att slita ner andra personer, känner sig nättrollen bättre till mods och till och med stolta när andra personer ger dom den uppmärksamheten som dom så desperat kräver (Golbeck, 2014). De tänker inte på de konsekvenser som det de skriver kan ha, och oftast så får de inte stå till svars för det heller – de åtgärder som tas emot dom är oftast att deras konto tas bort ifrån sidan på grund utav anmälningar, eller att de blockas under ett antal dagar. Detta brukar inte stoppa nättrollen dock, och oftast så görs nya konton där de kan fortsätta.

Dessa nättroll anser inte att det dom gör påverkar andra personer. De tänker att “detta är internet, vad kan hända?” och ignorerar helt enkelt de reaktioner deras kommentarer eller inlägg väcker. Integriteten är något som de inte tar hänsyn till när det gäller andra personer, men dom är så noga med att skydda sin egen för att inte hamna i trubbel eller kanske själva råka ut för det som de har utsatt andra för.

De åtgärder som sociala sidor har gjort är mycket blandade. Tumblr är en sida som har haft problem med nättroll under ett bra tag, och det är mest de populära bloggarna som får stå ut med dessa troll. Det är tack vare Tumblrs möjligheter att vara anonym när man skickar privata meddelande till en bloggare som oftast ställer till det. Man kan fortfarande vara anonym om man vill det, men nu finns möjligheten för bloggaren att själv välja om man vill ta emot anonyma meddelanden eller inte. Detta har minskat på nättrollen betydligt på Tumblr, och som en van användare av denna sociala media, märker jag själv av skillnaden.

Twitch.tv, som är en känd spel och streaming sida, jobbar hårt för att motarbeta just nättroll och näthat. De har haft problem med detta förut, men under den senaste tiden har de skärpt reglerna angående integritet och näthat på deras sida. Dom skriver:

“To protect the integrity of our community, as the provider of the service, Twitch employees and global moderators reserve the right to suspend any account at any time for any activity that we deem inappropriate or harmful.” (Twitch, 2015)

Fler och fler sidor börjar skärpa sina regler angående näthat och nättroll och de sidor som påverkas mest ser oftast till att hålla lite extra koll på vad som försigår på deras plattform för att kunna minska aggrivistiten betydligt.

KONSEKVENSERNA AV NÄTTROLLENS ATTACKER
Det var inte länge sedan som Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie på YouTube, stängde av sina kommentarer på grund av alla nättroll som kommenterade, skickade opassande länkar och skapade hetsiga diskussioner till en sådan grad att Felix själv ansåg att det bästa var att stänga av kommentarerna helt och hållet (Goodbye Forever Comments, 2014).

Näthat är något som man får läsa om rätt ofta på nyheterna och ibland dyker det upp ett eller annat inlägg på Facebook om hur folk har fått stå ut med nättrollen. Många utav offren faller i depression, andra tar till mer drastiska metoder så som självskadebeteende.

Många säger att ord skadar mer än ett slag i ansiktet – och detsamma gäller även det man läser på internet. Det tar på en person mentalt att läsa hat kommentarer om sig själv. Många har den mentala kapaciteten att ignorera sådana kommentarer och inlägg, men det finns även personer som tar det hårt. Eftersom att mobbningen inte längre håller sig till bara skolgården, känner sig offren som att dom blir träffade hela tiden, oberoende på vart dom befinner sig eller vem de är med (No Bullying, 2015). Nätet är idag en sådan stor del utav våra liv, vi är ständigt uppkopplade, och att man idag har möjlighet att surfa från både laptop, mobil och surfplatta gör det så mycket enklare för nättrollen att ständigt attackera samma person om de så behagar.

Det finns även möjligheter att polisanmäla nättroll, och även näthat, för att kunna motarbeta eventuella påhopp (Näfver, 2014). Idag sammarbetar den Svenska polisen tillsammans med bland annat nätgiganten Facebook för att kunna motarbeta näthat. Det har även dykt upp tillfällen då Polisen har varit i kontakt med även Instagram för att kunna få information om nättroll som antigen postat, eller kommenterat, om andra personer.

DISKUSSION

Att nättrollen har blivit allt större problem på forum och sociala medier, är något som få har missat. Det är tråkigt att det ska behöva bli så här, och det märks redan nu att det är många sidor som börjar försöka anpassa sina kommentarsfält och forum för att kunna motarbeta nättrollen.

Det jag tror skulle hjälpa betydligt är hur föräldrarna introducerar sina barn till internet. Jag tror att det skulle göra stor skillnad om föräldrar förklarar för sina barn om de konsekvenser som kan ske beroende på hur man beter sig på nätet.

Jag tror även att det har blivit lättare och lättare att ignorera nättrollen idag då personer vet hur man ska handskas med dom. Om man låter bli med att svara på deras inlägg eller kommentarer, får de inte den bekräftelsen som de söker och på så vis slutar skriva. Man ser fortfarande kommentarer från nättrollen på nätet – men jag tror att man har lärt sig att ignorera det de säger då man vet att de bara säger det för att få uppmärksamhet. Fler och fler kända personligheter på nätet, bland annat bloggare, har också börjat polisanmäla de personer som lämnar förolämande kommentarer för att nättrollen ska veta att det är konsekvenser på det de gör på nätet. Polisen säger dock att näthat inte är något brott, men däremot så är ofredande, olaga hot och sexuella ofredanden något som de kollar närmare på (Näfver, 2014). Jag tror att det skulle vara betydligt bättre om man skärpte lagarna just emot nättrollen, då tror jag att fler personer skulle bry sig om att anmäla om man råkar ut för hat på nätet.

Många artiklar utav dom jag har läst, nämner oftast hur nättrollen har psykiska problem, många gick såpass långt och sade till och med att de är psykopater och sadister (Golbeck, 2014). Detta är något som jag är tveksam till, och jag tror mer på den fakta jag har läst där de nämner att nättrollen gör som de gör för att de har sämre självförtroende.

Vad du väljer att skriva om dig själv på nätet är självklart ditt eget ansvar – men att tänka en extra gång innan man postar på forum och sociala medier kan vara det som skyddar dig från att bli attackerad utav nättrollen.

SLUTSATS
Att stoppa nättrollen helt och hållet kommer aldrig att hända, men det finns sätt att minska det på. Genom att föräldrar sätter sig ner och pratar med sina barn om hur man ska agera på internet och vad som är viktigt att tänka på, tror jag att vi redan har minskat nättrollen med en rätt stor del. Många unga på nätet idag, tänker inte på vad det faktiskt är de gör och säger – de tror att de är skyddade bakom sin dataskärm eller mobil, och inte behöver stå för det de gör.

Genom att föräldrarna går igenom de konsekvenser som nätmobbning kan ha, tror jag att vi har kommit en bra bit på vägen. Folk måste tänka på att de inte kan skriva vad som helst på nätet nu för tiden, och att ha en liten inblick i om hur det funkar – kan du skydda in integritet istället för att bjuda in nättrollen till att starta diskussioner om dig.

REFERENSER

Buckels, Erin E., Paul D. Trapnell, and Delroy L. Paulhus (2014) “Trolls just want to have fun.” Personality and Individual Differences [Elektronisk] Tillgänglig: http://scottbarrykaufman.com/wp-content/uploads/2014/02/trolls-just-want-to-have-fun.pdf [10-04-2015]

Golbeck, Jennifer (2014) Internet trolls are narcessists, psychopaths and sadists. Psychology Today [Elektronisk] Tillgänglig: https://www.psychologytoday.com/blog/your-online-secrets/201409/internet-trolls-are-narcissists-psychopaths-and-sadists [2015-04-16]

Goodbye forever comments (2014).[Video online]. https://www.youtube.com/watch?v=4_hHKlEZ9Go [2015-04-21].

Lewis Gaines, Jordan (2014) Internet trolls are also real life trolls. The Guardian [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.theguardian.com/science/head-quarters/2014/feb/25/internet-trolls-are-also-real-life-trolls [2015-04-14]

McDermott, Irene E (2012) Trolls, Cyberbullies and other offenders [Elektronisk] Tillgänglig: http://search.proquest.com.ezproxy.server.hv.se/docview/1238142207?OpenUrlRefId=info:xri/sid:primo&accountid=14825 [2015-04-28]

Murano, Grace (2014) 8 shocking suicide attempts posted on the internet. ODDEE [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.oddee.com/item_98907.aspx [2015-04-14]

Näfver, Malin (2014) Polisen och Facebook, sammarbete mot näthat. Polisen [Elektronisk] Tillgänglig: https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2014/okt/Polisen-och-Facebook-i-samarbete-mot-nathat/ [2015-04-18]

Slonje, Robert ; Smith, Peter K. (2008) Cyberbullying: another main type of bullying? [Elektronisk] Tillgänglig: http://onlinelibrary.wiley.com.ezproxy.server.hv.se/doi/10.1111/j.1467-9450.2007.00611.x/epdf [2015-04-21]

Taylor, Elly (2012) Internet trolls ‘have low self esteem’ Stuff [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.stuff.co.nz/life-style/life/7245308/Internet-trolls-have-low-self-esteem [2015-04-20]

Twitch (2015) About site suspensions, Channel bans and DMCA [Elektronisk] Tillgänglig: http://help.twitch.tv/customer/portal/articles/1727973-about-site-suspensions-channel-bans-and-dmca San Francisco, USA [2015-04-27]

Bild: Pontus Johansson