Brist på ungas förståelse för vad Integritet innebär online

inledning

Inledning

Det är inte alla som vet vad begreppet personliga integritet betyder, vad det innebär och vilka konsekvenser en individ kan få om ens personliga integritet blir kränkt. Men ändå så är det dagens tonåringar som använder sociala medier mest, som aktivt chattar och lägger upp bilder/videoklipp till varandra, och resten utav deras vänner online på olika sociala medier. Över hälften av barnen vid 10 års ålder använder sig utav olika slags sociala medier. Är det farligt att så pass unga barn använder sig utav nätet så tidigt? Är dom tillräckligt mogna för att förstå sig på sin egna, men också andras personliga integritet?

 

 

Integritets risker med Smartphone

Snapchat ungdomar

När ungdomar sitter framför datorn och surfar så riskerar dom att läcka information om sig själva, till den digitala världen. Men när det kommer till applikationer som t.ex. Snapchat, som fungerar i samband med kameran på sin smartphone, så riskeras mer än bara användarens information.

 

Innan vi hade smartphones med inbyggd kamera, som har tillgång till mobilt nätverk, så hade vi inte lika många alternativ när vi ville skicka våra bilder till andra personer. Då skickade man istället bilderna via brev till någons adress. För personen på fotot så var det såklart mer integritets skyddande, om man jämför med hur många skickar bilder idag.

 

Idag så har närmare 60 % av dagens ungdomar en smartphone som de använder. Idag är det många som väljer att istället filma och skicka bilder via en applikation som heter Snapchat. Snapchat är en av världens just nu hetaste sociala medietjänster. Nya siffror visar att hela 81 procent av svenska internetanvändare i åldersgruppen 12-15 använder Snapchat. 62 procent i samma åldersgrupp använder Snapchat dagligen. Siffrorna kommer från Internetstiftelsen i Sverige. De allra flitigaste Snapchattarna, enligt IIS, är gruppen 12-15 åriga flickor där tre av fyra använder tjänsten dagligen.

Applikationen låter användarna att ta bilder eller spela in videoklipp, sedan redigera bilderna eller videoklippen genom att lägga på filters, stickers, text eller rita på bilderna. Dessa kallas för ”Snaps”, de kan man skicka till sina vänner som man lägger till i applikationen, eller lägga upp den på sin egen ”Story” i applikationen. Snapsen som man skickar till sina vänner visas från 1 till 10 sekunder, hur länge man vill att de ska visas väljer man själv. Sedan försvinner de från mottagarens skärm såvida mottagaren inte har valt att utföra en skärmdump på bilden/videoklippet.

 

Under de senaste åren så har det blivit en stor trend speciellt bland ungdomar, att uppdatera sin egen ”Story” i applikationen, med händelser som sker varje dag. Allt från att fota vad man ska äta, vem man är med, vad man gör, vad man inte vill göra osv. Allt detta visas sedan för alla sina vänner som man har på Snapchat. Det har också blivit en trend att fylla sin story på applikationen med roliga videoklipp eller bilder.

 

Detta gör man då genom att enkelt ta fram sin smartphone, och filma vart man än är. Det kan vara personen som sitter mitt emot dig på bussen, men som har roliga eller konstiga kläder. Det kan vara någon som promenerar i stan men går eller låter konstigt. Att filma eller fota roliga händelser är något som många ungdomar också använder Snapchat för.

Jag valde att uppmärksamma just Snapchat i min text, eftersom att i den applikationen så har man möjligheten att visa upp sig under en begränsad tid, vilket kan uppmuntra folk till att visa en del utav sig själv som man inte vill ska hamna hos fel personer. Det är det som skiljer applikationen åt mest från andra sociala medier och applikationer. Just för att bilden/videoklippet endast visas under en viss kort tid. Sedan så försvinner bilden/videoklippet automatiskt för alltid.

 

Men det går fortfarande för mottagaren att spara bilden/videoklippet innan det hinner försvinna. Nämligen genom att utföra en skärmdumpning eller via något tredje – partsprogram. Men ändå så blir det mer vanligare för ungdomar samt vuxna att skicka t.ex. sexuella bilder till varandra. Är det för att användarna är omedvetna om att mottagaren kan spara bilden/videoklippet och skicka den vidare? Eller bryr vi oss helt enkelt inte lika mycket om vår personliga integritet längre?

 

När mottagaren använder sig utav en skärmdumpning för att spara en snap, så meddelas användaren som skickade snapen om att en skärmdumpning utfördes av mottagaren. På så sätt så har tillverkarna lyckas göra det möjligt för mottagarna att bli tillräckligt skrämda för att kanske inte utföra skärmdumpningar. Men som jag skrev tidigare så är det fortfarande möjligt att spara bilder genom att använda sig utav tredje-partsprogram.

 

En annan integritetsrisk hittar vi även om vi studerar applikationen ytterligare och noterar hur enkelt det är att skapa ett konto. Det tar nämligen inte längre än en minut för en ny användare att skapa ett konto. Detta gör det relativt enkelt för någon att skapa ett falsk konto och därmed spela någon annan på Snapchat.

 

Men vad händer med de andras personliga integritet? Tar man någon hänsyn till alla de människor som blir filmade och kan därmed spelas upp utav ens vänner oändligt många gånger inom 24 timmar? Nej det görs det inte, därför tycker jag att man ska vara försiktig så att man inte filmar någon som inte vill bli filmad. Att 60 % utav dagens ungdomar går runt med en så pass bra kamera i sin telefon, som de kan ta upp och börja filma på ett antal sekunder, ses mer som en riskfull integritets risk än de som endast surfar på nätet hemma, och därmed bara endast riskerar lämna ut information om de själva.

Det finns en app som lanserades i januari 2013, så kallad Vine, som många ungdomar använder. Appen spelar in korta videoklipp som är max 6 sekunder långa. Andra personer kan sedan titta på klippen, gilla dem samt ”revina” dem vilket innebär att man delar dem till sin egen profil. Meningen med användandet utav appen är att titta på roliga klipp som andra har delat på nätet, samt själv lägga ut roliga klipp på max 6 sekunder. Tror ni att det är mycket som stoppar dagens ungdomar från att filma andra personer, som de anser vara roligt, och sen lägga ut det som vine? Det behöver inte bara vara främlingar, utan ens kompisar eller andra bekanta, som inte är medveten att personen

filmar eller kommer lägga ut det online så att andra kan se, ladda ner eller dela det.

 

Ju yngre man är, desto mer tycker man nog att det är roligt att leka med sin kamera på sin smartphone, samt filma sina kompisar. Jag minns att jag gillade att göra det när jag var liten, även fast vi inte hade smartphones på den tiden, så gillade jag att filma med min kamera. Jag visste dock att det inte var okej att filma andra hur som helst, och då insåg jag hur skadligt det kan vara för andra att bli filmade hur som helst. Då var det inte heller någon stor trend med att fånga roliga ögonblick med sin telefon, att lägga upp flera klipp och försöka göra sitt konto känt genom internet. Men så är det idag !

 

Idag så har de flesta ungdomar egna smartphones, med mobilt nätverk och väldigt bra kamera. Idag är det väldigt vanligt att dela roliga saker med andra, och lägga upp det på internet, genom olika applikationer och sociala medier. Det har blivit en stor trend med andra ord. Därför riskerar vi andras personliga integritet mycket mer idag, än vad vi gjorde för 10 år sedan när jag var väldigt ung. Jag kan bara föreställa mig att det blir värre i framtiden om 10 år. Därför är det viktigt att uppmärksamma och respektera andras personliga integritet också, inte bara sin egen utan även alla andras.

 

 

Personlig information på nätet

personlig information på nätet

Alla har väl rätt att kontrollera vem som har tillgång till deras personliga information, eller hur? Det är ju det som menas med personligt integritet, men när någon använder sig utav internet så ger personen tillgång till deras personliga information automatiskt, genom att använda sig av specifika tjänster. Sökmotorer kan delvis uppfattas som ett hot mot vår personliga integritet.

 

Inom ungdomarnas internetanvändning så finns det också en hel del integritets risker, som jag planerar på att upplysa i denna artikel. Enligt Jennifer Johansson och Lovisa Nordenskiölds artikel, Personlig integritet på internet, så ”googlade” svenskarna 35 – 45 miljoner gånger per dag under 2012. Men Google har inte alltid haft så höga siffror, utan året innan så låg siffrorna på 25-30 miljoner gånger per dag. Detta visar att siffrorna har ökat enormt inom endast ett år. Vi googlar alltmer, säger Jonas Wallentin, chefsanalytiker på Google i Sverige. Varje svensk gör över 1200 sökningar per år.

 

Genom att nästan konstant vara anslutna ger vi ut mängder med privat information om oss själva och om andra, och eftersom att Google har utvecklas till ett centralt nav för Internetanvändning, så ökar därmed deras ansvar för att distribuera den privata informationen som de tillhandahåller, på ett rättfärdigt sätt. Googles’s sökmotor är nämligen den mest besöka sökmotorn på hela internet, och mer än nio av tio svenskar använder sig av Internet varje dag, vilket gör Sverige till ett av de mest anslutna länderna i världen.

 

Jag tycker själva Internet och de olika sociala medier också är ett hot mot vår personliga integritet. Vi tar nämligen för givet att vår privata information är i goda händer när vi är ute och surfar. Ifall vi inte heller gör något åt detta så kommer vi inom en snar framtid förlora förmånen att vara privata på Internet. Det vore väl en enorm förlust för oss och för världen?

 

Barn/ungdomar och sociala medier

barn och sociala medier

Enligt Olle Findahl och Sheila Zimic så utgör barnfamiljer idag den största medietekniskt välutrustade gruppen i samhället. Dom skriver också att nästan alla, 94 %, har tillgång till Internet, vilket innebär att barn och ungdomar växer upp i en miljö där Internet utgör en självklar del av familjens vardag. Det blir därför inte så svårt för dom att lära sig använda den nya medieteknologin. Ju äldre skolbarnen blir och närmar sig tonåren, desto viktigare blir kommunikationen med andra via instant messaging och e-post.

 

När barnen har kommit i skolåldern och då lärt sig att läsa så öppnas en helt ny värld för dom inte bara bland böcker och tidningar utan också på Internet. De kan söka information, leta annonser, men framförallt så kan de skriva. De kan även hålla kontakt med sina kompisar via chatt och Instant messaging och detta kommunicerande via Internet blir en allt mer frekventare aktivitet. Vid nio års åldern så är andelen Internetanvändare över 90% och från elva år och uppåt så är det svårt att hitta någon som inte använder Internet.

 

Föräldrarnas insyn i barnens liv på nätet har på senaste tiden minskat, eftersom att allt fler ungdomar har tillgång till en egen dator. Detta leder sedan till att ungdomarnas personliga ansvar blir alltmer viktigare, när det gäller frågor om vilken information man bör dela med sig, ökar. Att lägga upp ett videoklipp på sig själv på Internet har blivit allt mer vanligare bland unga. Något som också har blivit vanligare är att söka upp mer eller mindre bekanta personer.

 

Information som delas på Facebook

Information på Facebook

Användningen utav olika typer av sociala medier har som sagt ökat kraftigt under de senaste åren. Med andra ord så har antalet användare ökat kraftigt varje år. På sociala nätverk så görs personlig information tillgänglig för nätverket samt de användare som deltar i nätverket. Niklas Johansson har gjort en studie som handlar om hur medvetna Facebookanvändare är om att Facebook har rätt till att förfoga över de personliga uppgifterna som delas på nätverket i enlighet med Facebooks användnings villkor. Hans studie handlar även om hur användarna tar hänsyn till att information som delas på nätverket görs tillgängligt för andra användare på nätverket av vänner men också till viss del för alla användare på Facebook.

 

Niklas Johansson använde sig utav enkäter för att genomföra denna studie, då olika Facebook användare fick svara på olika frågar som handlade om användning, säkerhet/sekretess, applikationer och extern användning. Resultatet från hans studie visade att det var många användare som var medvetna om de risker Facebook innebär i form av spridning och användning samt hantering av personlig information.

 

Många användare hade även någon gång tidigare övervägt att lämna Facebook på grund av användarvillkoren. Användarna hade valt att stanna och använda Facebook eftersom att det sociala trycket hade blivit så stort att man annars hade riskerat att hamna utanför. Detta visar att människor idag mer eller mindre har flyttat sina sociala liv ut på Facebook.

 

De integritetsfrågor som fick störst uppmärksamhet från användarna under studien var problemen kring hur användarnas information lagras på de sociala nätverken, sedan söks igenom av sociala nätverket t.ex. Facebook. Facebook söker igenom användarnas information för att sedan använda informationen som underlag för olika typer av reklam och marknadsföring som t.ex. digitala annonser.

 

Något annat som också fick stor uppmärksamhet under studien var hur användarna valde att integrera med varandra. Att de som inte tar hänsyn till informationen som sprids inte alltid kommer till deras nära vänner, eftersom att deras vänner på sociala nätverk inte alltid är deras vänner de har i verkligheten. Därför kan de få problem när information eller bilder sprids.

 

Diskussion

many 3d humans with empty chat bubbles

many 3d humans with empty chat bubbles

 

Behovet av och lusten av rätt till ens egna personliga integritet och sitt privatliv är inte alls något nytt, även fast det har blivit mer aktuellt i dagens samhälle. Vi människor har alltid haft ett behov av ett privat område, en plats där man kan vara för sig själv. Men i dagens samhälle där media har makten så kommer det kommersiella intresset först, därför så har skyddet för den enskildes personliga integritet blivit svagare för den ekonomiska vinningens skull. Just därför så har begreppet personlig integritet blivit mer aktuellt. Så om skyddet för den enskildes personliga integritet har blivit svagare.

 

Idag så existerar det inte något allmänt skydd för den enskildes personliga integritet. Men istället så föreligger ett skydd för den personliga integriteten i flera olika lagar och bestämmelser till exempel Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna. Detta skydd ger även den enskilde en rätt till skadestånd vid en kränkning, men samtidigt är det få kränkningar som är så pass grova att de fälls för brottsligt förtal. Men bara för att de inte klassas som brottsliga så kan de väl ändå upplevas som kränkande för en enskild individ?

 

Isåfall så har den individen ingen talerätt såvida kränkningen inte utgör ett brott. Anledningen till varför är det så, är för att skyddet för den personliga integriteten är svagt i svensk rätt i allmänt och i media i synnerhet. Tryckfrihetsrätten i Sverige är nämligen grundlagsskyddad, vilket ger den företräda och resulterar till att det hela blir på bekostnad utav individens personliga integritet.

 

Slutsats

Slutsats

Men internet är inte bara någon fluga, utan det är verkligen här för att stanna. Så vore det inte bättre att göra det bästa utav situationen och få barnen att förstå allvaret med internet redan när de är små?

Dom behöver inse hur farligt det kan vara ifall det är fel person som sitter bakom skärmen mitt emot, och ifall det är fel person som får bilderna och videoklippen man skickar. Begreppet personlig integritet behöver upplysas mer, och rätt information bör ges ut till unga vid rätt tid. Om vi inte agerar nu innan det blir försent, så kan vi inom snar framtid förlora förmånen att vara privata på Internet. Det vill vi väl inte? Det hela kanske stämmer med ordspråket : Man uppskattar vad man hade betydligt mycket mer, när det väl är borta.

 

 

Referenser/källor

http://www.aftonbladet.se/partnerstudio/digitalalivet/article21529587.ab http://media.hv.se/kurser/integritet/arkiv/essaer/385-2/ http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rejal-okning-av-googlesokningar

Vetenskapliga artiklar :

Jennifer Johansson, Lovisa Nordenskiöld. Personlig Integritet på Internet

Olle Findahl & Sheila Zimic. 2008. Unga svenskar och Internet.

Niklas Johansson. 2011. Integritet på Facebook