Animator in Focus: Jerzy Kucia

Vi på programmet försöker inkludera aktiva animatörer och andra inom branschen i undervisningen genom att ta in gästföreläsare och andra gästföreläsningar. En av dessa var Jerzy Kucia som kom till oss och pratade om sin karriär och sina visioner.

Jerzy Kucia, en av världens ledande animatörkonstnärer, föreläser om sambandet mellan musik och animerad film. Kucia som är till vardags professor och chef för animationsprogrammet vid Konstakademi i Kraków, har vunnit några av världens största priser för animerad film, inklusive brittiska BAFTA, för sina enastående filmverk. Han räknas som en av de ledande profilerna inom den högklassiga polska animationstraditionen som vid sidan av den brittiska framstår som Europas förmodligen mest kreativa nationella produktion.

Kucia är utomordentligt skicklig i att kombinera dynamisk rörelse med stillhet. Det är ofta så i hans filmer att en våg av känslor plötsligt avbryter en rofylld scen. På det tematiska området har Kucia valt att konsekvent skildra själsliga tillstånd hos sina medmänniskor som under en lång tid levt under svåra politiska förhållande.

Han är ändå mest känd för sitt unika sätt att jobba med musik i sina filmer. Det finns väldigt få animatör, och filmare överhuvudtaget, i den rörliga bildens historia, som har lyckats integrera bild och musik på ett så absolut harmoniskt sätt.

Midhat ”Ajan” Ajanovic skriver om gästen:

”No animator, and likely no filmmaker in the history of cinema, has succeeded at integrating image and music in such an absolutely harmonious way.”

Läs mer om Jerzy Kucia i denna pdf:en: Ajan on Jerzy Kucia

Posted on: